Recept

Portvinssås

2008-06-15

Såsen kan göras helt färdig i förväg.

Ingredienser:

2-3 msk smör

1 liten finhackad lök+ 1/2 vitlöksklyfta

10-12 krossade svartpepparkorn

1 1/2 msk tomatpuré

4 msk vetemjöl

6-7 dl fond eller buljong(grönsaks kan användas)

2 1/2 dl rött portvin(cirka)

3 msk kinesisk olja

1/2 tsk salt

Fräs löken och grovkrossad svartpeppar i 2 msk smör utan att den tar färg. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare ett ögonblick. Pudra sedan över mjölet. Späd med buljongen/ fonden, lite i taget, vispa och koka upp mellan varje spädning. Tillsätt ca 2 dl av portvinet och smaksätt med

sojan. Låt koka sakta i minst 15 minuter, sila och smaka av med salt och resten av portvinet. Vispa ner 2-3 msk smör för att blanka av såsen. Lycka till!