Såsen kan göras helt färdig i förväg.
Ingredienser:
2-3 msk smör
1 liten finhackad lök+ 1/2 vitlöksklyfta
10-12 krossade svartpepparkorn
1 1/2 msk tomatpuré
4 msk vetemjöl
6-7 dl fond eller buljong(grönsaks kan användas)
2 1/2 dl rött portvin(cirka)
3 msk kinesisk olja
1/2 tsk salt
Fräs löken och grovkrossad svartpeppar i 2 msk smör utan att den tar färg. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare ett ögonblick. Pudra sedan över mjölet. Späd med buljongen/ fonden, lite i taget, vispa och koka upp mellan varje spädning. Tillsätt ca 2 dl av portvinet och smaksätt med
sojan. Låt koka sakta i minst 15 minuter, sila och smaka av med salt och resten av portvinet. Vispa ner 2-3 msk smör för att blanka av såsen. Lycka till!